Zeldzame schildpad met permanente glimlach op gezicht wordt gered van de rand van uitsterven


Attentie: Hierboven hebben wij een extra gerelateerd filmpje bijgevoegd. Onderaan staat het originele beeldbewijs dat bij dit artikel hoort. Veel plezier met kijken.

Leestijd – 1 minuut: “Zeldzame schildpad met een permanente glimlach op het gezicht wordt gered van de rand van uitsterven”

De Birmese dakschildpad werd ooit als uitgestorven beschouwd, maar de soort kwam terug in leven door een geweldig ambitieus natuurbeschermingsprogramma. 

De zeldzame schildpad is de op één na meest bedreigde schildpad ter wereld. Vroeger kwamen ze in grote getalen voor, maar door de jacht op en de overexploitatie van eieren is de schildpaddensoort met uitsterven bedreigd.

zeldzame-schildpad

Ze zijn nu weer terug in leven, maar nog zeker niet waar je wilt dat zijn. Het is bekend dat er slechts vijf of zes volwassen vrouwtjes en twee volwassen mannetjes in het wild leven. Dit is natuurlijk een veel te kleine populatie om op de lange termijn te kunnen overleven. 

In 2001 werd de Birmese dakschildpad verondersteld uitgestorven te zijn, omdat onderzoekers het ei van een onlangs gedode schildpad hadden gevonden in een dorpje langs een rivier in Myanmar.

Kort daarna kwam men op deze veronderstelling terug toen een Amerikaanse schildpadden verzamelaar een leven schildpad tegenkwam op en wildmark in China. 

Deze bevindingen vormde de aftrap voor een groepje onderzoekers om na te gaan of er nog wilde populaties bestonden. Ze gingen goed luisteren naar wat de lokale bevolking te zeggen had en zo kwamen ze uit bij twee afzonderlijke rivieren in Myanmar.

zeldzame-schildpad-2

De onderzoekers waren erg blij dat ze nog levende schildpadden hadden gevonden, maar de populatie was niet groot. Het nadeel hiervan is dat als er een paar schildpadden komen te overlijden dit grote gevolgen heeft voor het voortbestaan. 

Meer dan de helft van alle schildpaddensoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd. De grootste bedreiging voor de schildpadden is het verlies van leefgebied, maar er is ook nog een andere reden.

Veel schildpadden worden gevangen en als huisdier verhandeld. Daarnaast raken er ook heel veel verstrikt in visnetten. De grootste bedreiging van de schildpadden is de mens en dat moet echt stoppen. 

Bron Autoriteit: Bron I | Bron II | Bron III

Beeld Autoriteit: CBS News

Meer Spectrum Magazine: Video I | Video II | Video III

Het originele beeldbewijs hebben wij hieronder bijgevoegd. Deel het na afloop met vrienden en familie op Facebook/Whatsapp. [adinserter block=”5″]

Spectrum Redactie

De redactie van Relatie Spectrum bestaat uit een team van 5 gepassioneerde bloggers en 2 creatievelingen die dagelijks de meest spraakmakende foto's ontwerpen die het delen waard zijn.

Recent Posts