Diverse kenmerken en smaken en wat je eigenlijk moet doen met deze verschillende uisoorten


Attentie: Hierboven hebben wij een extra gerelateerd filmpje bijgevoegd. Onderaan staat het originele filmpje dat bij dit artikel hoort. Veel plezier met kijken.

Uien worden gebruikt bij ontelbaar veel verschillende gerechten en er zijn ook heel veel verschillende uien. Daarom is het handig om meer te weten over uien, zodat je in de supermarkt altijd de goede soort ui koopt. 

Uien komen voor in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Hier behandelen we de meest voorkomende soorten. 

De eerste soort ui is de gele uit. Dit is de meest voorkomende uit. Deze uien zijn middelgroot en hebben een lichtbruine schil. De smaak is mild, waardoor het geschikt is voor bijna ieder recept. 

De tweede soort is de rode uit. Deze uien hebben een donkerpaarse schil, maar wanneer de uit wordt doorgesneden, komen er witte lagen met een dieprode kleur te voorschijn.

Rode uien hebben een redelijke sterke smaak en worden vaak rauw geserveerd op bijvoorbeeld een sandwich. 

De derde soort is de witte ui. Witte uien zijn middelgroot en hebben een witte schil. Ze hebben een milde smaak en worden zowel gekookt als rauw geserveerd. De witte ui is perfect geschikt om op een hamburger te doen.  verschillende uien 2

Vervolgens hebben we de sjalot. Dit zijn hele kleine, langwerpige uien en hebben een licht paarse binnenkant en de schil is lichtbruin.

De smaak van een sjalot kun je omschrijven als zeer intens en ook de worden vaak rauw geserveerd. Maar je kunt ze ook prima bakken en toevoegen aan een gerecht. 

Deze vier verschillende uien zijn de meest gebruikte soorten, maar er zijn er nog veel meer.

Bijna alle soorten uien kunnen zowel rauw als gebakken worden geserveerd en die veelzijdigheid is wat je zoek in een keuken. Uien zijn niet weg te denken uit de keuken. Let in de supermarkt goed op het formaat en de rijpheid en dan komt het helemaal goed, want de ui doet de rest van het werk.

Vond je dit ook een handig filmpje? Deel het dan op Facebook/Whatsapp!

[adinserter block=”5″]

Spectrum Redactie

De redactie van Relatie Spectrum bestaat uit een team van 5 gepassioneerde bloggers en 2 creatievelingen die dagelijks de meest spraakmakende foto's ontwerpen die het delen waard zijn.

Recent Posts