Er is een wereldberoemde zoutmijn in Polen met ondergrondse meren, kapellen en kroonluchters van zout


Attentie: Hierboven hebben wij een extra gerelateerd filmpje bijgevoegd. Onderaan staat het originele filmpje dat bij dit artikel hoort. Veel plezier met kijken.

Wanneer je denkt aan een stad van zout dan denk je eerder aan een miniatuur versie van een stad gemaakt met zout, maar toch bestaat er echt een ondergrondse stad van zout.

De Wieliczka-zoutmijn in Polen is een ondergronds koninkrijk gemaakt van zoutstenen en tunnels. In de 13e eeuw werd het steenzout gevonden onder de stad Wieliczka en werden de eerste tunnels gegraven.

De mijn staat ook bekend als de ondergrondse Zoutkathedraal van Polen. De ruimte is open sinds de middeleeuwen en is inmiddels een Nationaal Historisch Monument. De vele ondergrondse kamers zijn verbonden via tunnels en galerijen met allerlei versieringen in het zout. 

De plek heeft een hele rijke geschiedenis en is oorspronkelijk gemaakt ter verdediging in tijden van de Tweede Wereldoorlog. De mijn heeft in totaal vier verschillende kapellen. De bekendste kapel is de St. Kinga, die is opgedragen aan het prinses uit een oude legende.


stad van zout 2

Het hele stelsel is adembenemend en het is niet voor te stellen dat alles gemaakt is van zout. De zoutmijn is een erg populaire toeristische attractie, want er kunnen 10.000 mensen per dag een kijk je in de mijn nemen. Om die drukte aan te kunnen is er ook heel veel personeel nodig, daarom werken er 500 gidsen en ook nog eens 200 man aan onderhoudspersoneel.

In totaal is het stelsel meer dan 300 kilometer lang en zijn er 2000 kamers. De hoeveelheid zout die er in de omgeving aanwezig is is bijna niet voor te stellen, want hetgeen wat je in de tunnels ziet is nog minder dan 1% van de totale hoeveelheid zout. 

Door de fantastische kunst en rijke geschiedenis is de Wieliczka-zoutmijn in Polen echt het bezoeken waard.

Vond je dit er ook indrukwekkend uitzien? Fascineer vrienden en familie door dit te delen op Facebook/Whatsapp!

Spectrum Redactie

De redactie van Relatie Spectrum bestaat uit een team van 5 gepassioneerde bloggers en 2 creatievelingen die dagelijks de meest spraakmakende foto's ontwerpen die het delen waard zijn.

Recent Posts