Kleine olifantspitsmuis ‘herontdekt’ na 50 jaar een ‘verloren soort’ te zijn geweest


Attentie: Hierboven hebben wij een extra gerelateerd filmpje bijgevoegd. Onderaan staat het originele filmpje dat bij dit artikel hoort. Veel plezier met kijken.

Als we aan olifantensoorten denken, denken we allemaal aan gigantische beesten. Toch is er een onbekend zoogdier dat verwant is aan de olifant, maar het formaat van een muis heeft. Vijftig jaar lang is er grote onduidelijkheid geweest over dit dier, maar nu is het herontdekt in Afrika. 

kleine-olifantspitsmuis

Het diertje werd levend gevonden in Djibouti, een land in het westen van Afrika, tijdens een wetenschappelijke expeditie. De laatste wetenschappelijke waarnemingen van het diertje dateren uit de jaren 70. 

Springspitsmuizen, ook wel sengi’s, zijn geen olifanten en ook geen muizen, maar ze zijn wel verwant aan de olifant. Ze hebben een hele kenmerkende snuit die veel lijkt op een slurf van een olifant. Met deze slurf kunnen ze makkelijk bij allerlei insecten komen. 

In totaal zijn er twintig verschillende soorten sengi’s in de wereld en de Somalische sengi is een van de meest mysterieuze soorten. In totaal zijn er maar 39 sengi’s van deze soort gevonden en meegenomen voor onderzoek. 

Een groep van onderzoekers had vernomen dat er een soort sengi voorkwam in Djibouti, maar ze wisten niet precies om welke soort het ging. Ze hadden een omschrijving, maar het bleef gissen.

kleine-olifantspitsmuis-2

Daarom plaatste het team in totaal meer dan 1000 vallen op 12 verschillende locaties. De vallen werden uitgerust met een mengsel van pindakaas, havermout en gist. Ze vingen een van de diertje in de allereerste val die ze hadden geplaatst in het rotsachtige landschap. 

Toen ze de val openden en zagen dat het om een Somalische sengi ging, waren ze allemaal door het dolle heen. In totaal zagen ze 12 sengi’s die ze goed hebben kunnen vastleggen voor wetenschappelijke documentatie. 

Daarnaast hebben ze gekeken naar bedreigingen van de leefomgeving, maar deze hebben ze niet kunnen vinden. Op deze plek zitten de Somalische sengi’s helemaal goed

Beeldbewijs credits: Bloomberg QT News | Gerelateerde videos: Video 1 | Video 2 | Video 3

Het originele beeldbewijs hebben wij hieronder bijgevoegd. Deel het na afloop met vrienden en familie op Facebook/Whatsapp. [adinserter block=”5″]

Spectrum Redactie

De redactie van Relatie Spectrum bestaat uit een team van 5 gepassioneerde bloggers en 2 creatievelingen die dagelijks de meest spraakmakende foto's ontwerpen die het delen waard zijn.

Recent Posts