Opmerkelijk: de methode die Canadeze gansen toepassen om veilig te blijven tijdens een ‘gewelddadige’ hagelstorm


Attentie: Hierboven hebben wij een extra gerelateerd filmpje bijgevoegd. Onderaan staat het originele filmpje dat bij dit artikel hoort. Veel plezier met kijken.

Hagelstormen kunnen een hoop ellende veroorzaken. Bij ons in Nederland gaat het vaak om hele kleine onschuldige hagelstenen en daarmee is er nauwelijks iets aan de hand.

Op het internet zie je wel een hagelbuien voorbij komen die een verwoestend effect hebben. Deuken in auto’s, gebroken ruiten en veel gevaarlijker blauwe ogen en blauwe plekken en verwondingen. 

Wanneer er dus een hagelbui is met enorm grote stenen is het verstandig om binnen te schuilen totdat de bui voorbij is om zo de schade te beperken.

Deze Canadese ganzen denken daar heel anders over. Zij blijven zitten alsof er helemaal niets aan de hand is. Volgens Jeremy Ross, een bioloog en vogelspecialist aan de universiteit van Oklahoma, komt dit gedrag wel vaker voor bij vogels.

Wanneer ze zo stil zitten, beslaan ze het kleinste oppervlak en zijn ze dus een stuk lastiger te raken. Het geeft wel een heel raar gezicht, omdat ze erg uitdagend naar de lucht kijken, zo van je raakt mij lekker toch niet. 


Canadese ganzen 2

Er zijn veel onderzoeken bekend waar vogels dit gedrag vertonen ten tijde van een hagelbui en het eerste bekende onderzoek is uit 1919. Wij vragen ons af of ze hun kop helemaal stil houden of dat ze hem op het laatste moment opzij bewegen als er een ijsblok aankomt.

Als zulke blokken op zo een kopje terechtkomen, kunnen wij ons niet voorstellen dat het goed afloopt voor een vogel.

Uiteindelijk is er geen enkele Canadese gans bewusteloos dus hun tactiek lijkt erg goed te werken. Toch zouden wij het niet aanraden aan mensen en zeggen we toch dat je lekker moet gaan schuilen.

Vond je dit er ook zo uniek uitzien? Deel het dan op Facebook/Whatsapp!

Spectrum Redactie

De redactie van Relatie Spectrum bestaat uit een team van 5 gepassioneerde bloggers en 2 creatievelingen die dagelijks de meest spraakmakende foto's ontwerpen die het delen waard zijn.

Recent Posts